Een volledig lichaamsbedekkend ‘omhulsel’ is in Nederland verplicht tijdens de grafbestemming. Maar wat dat omhulsel dan is, daar ben je heel vrij in.
Er zijn kisten in alle vormen en maten, kleuren, materialen en prijsklasse. Zelfs de ‘standaard kist’ komt in vele vormen. Elke uitvaartbegeleider kan jullie hier in adviseren. Er bestaan echter ook heel veel alternatieve kisten/vormen van lichaamsomhulling, zoals waden of manden, waar ik je graag (alleen al ter inspiratie) op wijs.
Kist:
De meest gebruikte vorm lichaamsomhulling is de traditionele kist. Gelukkig zijn deze vaak allang niet meer zo traditioneel en wordt er in het productieproces ook vaker rekening gehouden met duurzaamheid, zowel op de herkomst van materialen als de mate van biologische afbreekbaarheid.
Naast het standaard aanbod van grote partijen zijn er in ons land ook een aantal kleinere kistenbouwers die prachtige, bijzondere kisten maken. Bijvoorbeeld de Utrechtse Radboud Spruit, die het beeld van de strenge, zware grafkist te afstandelijk vond en besloot dat dat toch anders moest kunnen. Al zijn kisten worden met de hand gemaakt en hebben een hedendaags, organisch ontwerp.
Het is eventueel ook mogelijk zelf een kist te maken. In deze podcast legt Radboud Spruit wat je nodig hebt en waar je rekening mee moet houden.
Ook de bijzondere “paddenstoelenkist” van Loop Biotech is een mooi voorbeeld van een samenspel tussen duurzaamheid en esthetisch design. Deze bijzondere kist is gemaakt van diverse soorten paddenstoelen en hennepvezels, en wordt binnen 45 dagen na het begraven volledig afgebroken door de aarde.
Wade:
Als alternatief voor een kist kan er ook gekozen worden voor een wade: een grote doek (het liefst van katoen, linnen, zijde of een andere natuurlijke vezel) waar het lichaam van de overledene in wordt gewikkeld. Dit maakt het beeld zacht en dichtbij, omdat de contouren van jullie dierbare nog een beetje zichtbaar zijn.
Met een groeiende bewustwording van duurzaamheid, keren lijkwades weer terug in onze afscheidsrituelen en kiezen steeds meer mensen voor een wade vanwege hun milieuvriendelijkheid en de mogelijkheid tot een persoonlijk en intiem afscheid. Het omhullen van de overledene in een lijkwade kan een liefdevol ritueel zijn waarbij familie en vrienden betrokken worden. Het biedt een intieme manier om afscheid te nemen, waarbij de verbondenheid en eenvoud centraal staan.
Er zijn fijne leveranciers als het Nederlandse bedrijf Wikkelgoed die mooie wades produceren, maar als jullie zelf een mooie, grote doek hebben of deze zelf willen maken kan dat natuurlijk ook.
Mand:
Ondertussen gebruikelijker is de mand: gevlochten van wilgentenen, rotan en/of hennep en 100% natuurlijk afbreekbaar. Een mand heeft een wat zachtere uitstraling dan een kist en is ook een stuk duurzamer. Voorbeelden van fijne, lokale leveranciers zijn Beerenberg in Nijmegen en mandenmakerij de Mythe in Zuidschermer.